Menü:

  • Lúdas Matyi a IV.B előadásában

    2024.04.07.

    Beíratás előtti családi délelőttünkön a IV.B osztályosok meseelőadással lepték meg a leendő elsősöket. A Lúdas Matyit jelenítették meg, mely nagy sikert aratott. A mesét betanította Mgr. Mokos Éva.

  • Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát

    Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát
    2024.04.06.

     

    Izgalmas kisvideóval rukkolt elő a zselízi magyar tannyelvű alapiskola. A „Szavak törpék, a példák óriások” címet viselő három perces videóban olyan személyek ajánlják egykori iskolájukat a most iskolaválasztás előtt állóknak, akik országos-, sőt van, aki világhírnévre tettek szert.

  • Mindenkit várnak a magyar iskolák!

    Mindenkit várnak a magyar iskolák!
    2024.04.05.

    Gyermekek, szülők és pedagógusok találkoztak.

    A felvidéki szülőknek április folyamán kell iskolát választaniuk iskolakötelessé váló gyermekeik részére. A Rákóczi Szövetség, partnereivel és támogatóival együtt igyekszik minden eszközt megragadni annak érdekében, hogy a magyarul beszélő gyermekek szüleit a magyar iskolaválasztásra bátorítsa.

  • Családi délelőtt a zselízi alapiskolában

    2024.04.05.

    Meseelőadás, táncos játszóház, interaktív tanóra, kézműveskedés és sok-sok vidám pillanat fért bele a mai beiratkozás előtti családi délelőttbe.

    A beiratkozás időpontja 2024. április 11.(csütörtök) és 12.(péntek) 8:00 – 17:00 óra között, melyre mindenkit szeretettel várunk!

  • A Katedra Matematikaverseny továbbjutói

    2024.04.05.

    A Katedra Matematikaverseny több szempontból is az igényesebb megmérettetések közé tartozik. A verseny ősszel indult négyfordulós levelező résszel. Rendszeres és precíz munkával 11 tanulónkak sikerült összegyűjtenie a továbbjutáshoz szükséges pontszámot:

    Demeter Erika Lujza (V.)

    Félix Emma (VI.)

    Alt Gergő (VII.A)

    Mangult Dávid (VII.A)

    Nyustyin Dominik (VII.A)

    Nyustyin Dóra (VII.A)

    Reisch Lajos (VII.A)

    Trgiňa Viktória (VII.A)

    Szelle Márk (VII.B)

    Raj Kristián (VIII.)

    Kapusta Barnabás (IX.A)

    Felkészítő pedagógusok: Tar Mirtill, Demeter Ildikó, Szelle Emőke

    Az elődöntőt 2024. április 4-én tartották a lévai Juhász Gyula Alapiskola épületében. Demeter Erika Lujza (V.), Mangult Dávid (VII.A), Szelle Márk (VII.B), Reisch Lajos (VII.A) és Raj Kristián (VIII.) ezen a megmérettetésen is eredményes lett, így továbbjutott az országos döntőbe. Kapusta Barbnabás (IX.A) a levelezői forduló eredményei alapján elődöntő nélkül került az országos döntőbe.

    Mindnyájuknak szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk az országos döntőben!

  • Zselízi alapiskola – A szavak törpék, a példák óriások

    2024.04.04.

    ma7, 2024. április 4., Kaszmán Zoltán

    2024. április 2-án a leglátogatottabb videómegosztó portálon vált elérhetővé az a kisvideó, amelyben a zselízi alapiskola korábbi diákjai szólalnak meg az oktatási intézményhez kötődő élményeikről, illetve az anyanyelven való tanulás szerepéről.

    „Közülünk valók, s joggal vagyunk büszkék rájuk!”

    – fogalmazta meg Máté Anikó igazgatónő, aki az anyanyelvi oktatás fontosságát hangsúlyozva rámutatott: nem igaz, hogy felnőttként jobban tudnak érvényesülni a szlovák iskolába íratott magyar gyerekek.

    A videó ötletgazdája, Csonka Ákos is rávilágít: ezt a tévhitet számtalan szakember, pszichológus cáfolta meg, sőt bizonyította be ellenkezőjét, hogy egy ilyen közegváltás milyen negatív hatásokkal lehet egy fejlődésben lévő kisgyermek lelkére:

    „Mivel a cáfolat nem terjed olyan intenzitással, mint a fals információ, úgy gondoltuk, szükség lenne egy olyan videóanyagot bemutatni, amiben ország-, sőt világhírnévre szert tett érintettek mutatják be saját példájukon, hogy igenis lehet érvényesülni, nem is akárhogyan, magyar iskolát végezve.”

    A cikk teljes szövege itt olvasható

     

  • Tisztelt Szülők!

    Tisztelt Szülők!
    2024.04.03.

    Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Szülőföldön Magyarul Program – oktatási-nevelési támogatásra vonatkozó kérelmeket április 3. és május 3. között nyújthatják be kizárólag elektronikusanwww.mipont.hu felületen.

    www.mipont.hu elektronikus felületen oktató videó, számos beépített automatizmus, illetve chatbot rendszer is segíti a kérelem benyújtását.

    Az osztályfőnökök szülői értekezleten tájékoztatják Önöket a kérelem benyújtásának menetéről. A szülői értekezlet időpontját az osztályfőnök közli a kedves szülőkkel.

    További információk:

    Tajekoztato-felvideki-szulok-reszere.pdf

  • Tollat ragadtak és beneveztek egy vers- és novellaíró pályázatba

    2024.04.03.

    2024 februárjában a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vers- és novellaíró pályázatot hirdetett. Eddig is tudtuk, hogy vannak tehetséges, jó tollú tanulóink; most hárman közülük úgy döntöttek, hogy a nevüket is vállalva megmérettetik magukat; Gőbölös Laura (VII.B) egy novellával, Kóša Andrea (IX.A) és Laszab Veronika (VIII.) pedig egy-egy verssel kapcsolódott be a pályázatba. A pályaműveket az elkövetkező napokban az N. Tóth Anikó, Kurucz Anikó, Gaál Lajos, Menyhárt József és Zalka Lóránt összetételű zsűri fogja értékelni. Az eredményhirdetésre a magyar költészet napján, április 11-én kerül sor.

  • Bejutottak az országos döntőbe

    2024.04.03.

    A napokban lezárult a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő levelezős része. A megmérettetésbe összesen 44 csapat kapcsolódott be; iskolánk Tüzes csajok nevű csapata – Kóša Andrea (IX.A), Pásztor Nóra (IX.A), Lojda Zoja (VIII.) – a 11. helyen végzett, így kivívta az országos döntőben való szereplés jogát. A döntőre június 13-án kerül sor a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen. Gratulálunk!

  • Közülünk valók és joggal vagyunk büszkék rájuk

    2024.04.02.

    A zselízi Alapiskola volt diákjait kérdeztük iskolához kötődő élményeikről, az anyanyelven való tanulás szerepéről a pályafutásuk során.

  • Húsvéti szünet

    2024.03.27.

    Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!  A húsvéti szünet 2024. március 28-án (csütörtök) kezdődik és 2024. április 2-án (kedd) fejeződik be. A tanítás 2024. április 3-án (szerda) folytatódik.

  • Pedagógusnap 2024

    2024.03.28.

    Ebben a tanévben is megünnepeltük a pedagógusnapot. Tanítónapi házi ünnepségünket Laszab Veronika, Dimitrov Laura és Demeter Erika Lujza ünnepi műsora nyitotta meg, majd Máté Anikó igazgatónő és Juhász András, városunk polgármestere köszöntötte az iskola pedagógusait. A szülők nevében Puksa Andrea, a Szülői Szövetség elnöke, egy-egy cserepes tavaszi virágot adott át a pedagógusoknak. A köszöntőt követően ünnepi ebédre került sor, majd egy közös színházlátogatással zártuk a napot. A Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperát néztük meg a Madách Színházban.

  • PEDAGÓGUSNAPRA!

    2024.03.28.
  • Dobré slovo szlovák vers- és prózamondó verseny

    2024.03.25.

    2024. március 25-én a Juhász Gyula Alapiskolában került sor a Dobré slovo szlovák vers- és prózamondó verseny járási fordulójára. Iskolánkat Meliska Dominika (VII.B) és Laszab Veronika (VIII.) képviselte.

    Laszab Veronika a III. kategóriában 2. helyezést ért el, így továbbjutott a kerületi fordulóba.

    Mindkét lánynak gratulálunk, Veronikának sok sikert kívánunk a kerületi megmérettetésen!

  • RÖVIDÍTETT NAP

     RÖVIDÍTETT NAP
    2024.03.22.

    A zselízi Alapiskola igazgatósága értesíti a Tisztelt Szülőket, hogy 2024. március 27-én, (szerda) ünnepélyes pedagógusnapon vesznek részt az iskola pedagógusai.

    Ezen a napon a tanítás az alsó tagozaton 10:45-ig, a felső tagozaton 11:15-ig tart. Az iskolai klub foglalkozása elmarad. Kérjük a Tisztelt Szülőket, hogy ebéd után 11:30-ig biztosítsák gyermekük távozását az iskolából.

    Megértésüket köszönjük.

                                                                                                                                                    Az iskola vezetősége

  • Matematický klokan nemzetközi matematikaverseny

    2024.03.26.

    Iskolánk 85 tanulója kapcsolódott be idén a Matematický klokan nemzetközi matematikaversenybe, melyet országszerte március 26-án rendeztek meg. Résztvevőink nevezési díjához az iskola mellett működő Szülői Szövetség Alapszervezete is hozzájárult.

  • Március, a könyv hónapja

    2024.03.26.

    Ez alkalomból a III. A és B osztályos tanulók, osztályfőnökeik kíséretében, ellátogattak a Zselízi Könyvtárba, ahol rövid foglalkozás keretében új ismereteket szerezhettek a könyvekről és a könyvtárakról.

    Hogyan "születnek" a könyvek? Mi minden és ki mindenki járul hozzá egy jó könyv létrejöttéhez? Mennyi ember dolgozik ezen és hogyan? Mi a könyv útja, míg az olvasóhoz eljut?

    Egy érdekes és szemléletes prezentáció és egy interaktív játék segítségével minden kérdésre választ kaptak a gyerekek, akik aztán örömmel vetették bele magukat a könyvtár rejtelmes világába, ahol megtalálták, kiválasztották és kikölcsönözhették azokat a könyveket, amelyek ezen a napon megszólították őket.

  • Történelemverseny: országos döntőbe jutottunk!

    2024.03.22.

    Iskolánk csapata a Katedra Történelemverseny országos döntőjében vehet részt. A négy hónapon át tartó levelezős fordulóba 43 csapat kapcsolódott be. Csapatunk a 8. helyen végzett, így bekerültünk az országos döntőbe, amely Nyitrán lesz. A verseny témája az első világháború.


    A csapat tagjai: Alt Sára, Horváth Daniel, Kapusta Barnabás (IX.A).

    Gratulálunk!

  • Március 22. a víz világnapja

    2024.03.22.

    A Nyugat-Szlovákiai Vízszolgáltató Vállalat a víz világnapja alkalmából színes programmal várta az érdeklődőket a zselízi Kert utcai telepén. 3. és 4. osztályos tanulóink ez alkalomból betekintést nyerhettek azok munkájába, akiknek köszönhetően egészséges, tiszta ivóvíz kerül a lakásokba nap mint nap. A délelőtt folyamán kiértékelték a víz világnapjához meghirdetett rajzpályázatot is. A rajzversenybe bekapcsolók mindegyike egy témához kapcsolódó ajándéktárgyakkal megtöltött tarisznyát kapott. A gyerekek nagyon jól érezték magukat és sok hasznos információhoz jutottak.

  • Három arany-, 6 ezüstsáv és egy különdíj a Tompa Mihály Országos Verseny járási fordulóján

    Három arany-, 6 ezüstsáv és egy különdíj a Tompa Mihály Országos Verseny járási fordulóján
    2024.03.22.

    2024 március 22-én lezajlott a XXXI. Tompa Mihály Országos Verseny járási fordulója Léván.                      Iskolánkat 9 tanuló eredményesen képviselte. 

    Aranysávos besorolást ért el:

    Dimitrov Laura (III.A) I. kategória – vers

    Balesz Dorka (IV. B) II. kategória – vers

    Goga Veronika (VIII.) III. kategória – próza

    Ezüstsávos besorolást ért el:

    Kiss Lea (III.B) I. kategória – próza

    Rák Lotti (III.B) I. kategória – próza

    Fábik Emma (IV.B) II. kategória – próza

    Kóša Dorián (IV.B) II. kategória – próza

    Szölösi Lilien (VI.) II. kategória – vers

    Laszab Veronika (VIII.) III. kategória – vers

    Laszab Veronika saját verssel indult a szavalóversenyen, amit a zsűri különdíjjal jutalmazott.

    Minden versenyzőnek és felkészítőnek köszönet a munkájáért, a továbbjutó aranysávos versenyzőknek további sikereket kívánunk!

     

oldal:

Újdonságok

Kapcsolat

  • Základná škola s vyučovacím jazykom maďarským - Alapiskola, Komenského 1, Želiezovce - Zselíz
    Komenského 1
  • Riaditeľstvo - Igazgatóság:+421 x 367711212, 0903 532 850
    Sekretariát - Titkárság: +421 x 367711124
    Jedáleň - Étterem: 0902 160 260

Fényképalbum