Menü:

  • RÖVIDÍTETT TANÍTÁS!

    2024.04.19.

    A zselízi Alapiskola igazgatósága értesíti a Tisztelt Szülőket, hogy 2024. április 29-én, (hétfő) szakmai továbbképzésen vesznek részt az iskola pedagógusai.

    Ezen a napon a tanítás az alsó és felső tagozaton 11:45-ig tart.

    Az iskolai klub változás nélkül működik.

    Az I. és II. évfolyamban a katolikus hittan meg lesz tartva.

    A felső tagozaton a délutáni órák elmaradnak.

    Megértésüket köszönjük.

                                                                                                                 Az iskola vezetősége

  • Regionális asztalitenisz-verseny Oroszkán

    2024.04.24.

    Négy alapiskola 3 fős csapata vett részt április 24-én a regionális asztalitenisz-versenyen. A megmérettetésnek helyszínt biztosító oroszkai alapiskola tornatermébe a csatai, a zselízi magyar tanítási nyelvű és a zselízi szlovák tanítási nyelvű alapiskolából érkeztek versenyzők, kikhez a rendező intézmény játékosai is csatlakoztak.  Iskolánk 3 fős csapatát Mangult Dávid (VII.A), Nyustyin Dominik (VII.A) és Szelle Márk (VII.B) alkották. A szoros és izgalmas mérkőzéseken a fiúk lelkesen küzdöttek és csapatversenyben a figyelemreméltó 2. helyen végeztek.

    Eredmények:

            1. helyezés: Baross Gábor Alapiskola Csata

            2. helyezés: Alapiskola Zselíz

            3. helyezés: ZŠ Pohronský Ruskov

            4. helyezés: ZŠ Želiezovce

    Gratulálunk!

  • Történelmi séta Léván

    2024.04.23.

    2024. április 23-án 20 felső tagozatos tanuló tanulmányi kiránduláson vett részt, amely során Juhász Gábor helytörténész kalauzolása mellett megismerkedtek Léva város történelmével. Sok érdekes információt tudhattunk meg többek között az Oroszlán Szállóról, a városháza épületéről, a zsilipes bújtató csatornáról, a Dobó-kastélyról és természetesen a várról. A városnéző séta után a Barsi Múzeum kiállítótereit, az ott felhalmozott gazdag tárlatanyagot tekintettük meg.

  • Föld napja

    2024.04.22.

    Április 22-én rendhagyó osztályfőnöki órák keretén belül Föld napi tevékenységekkel emlékeztünk meg a Föld napjáról A 3. és 4. osztályosok virágokat, bokrokat ültettek, magaságyást alakítottak ki, udvart rendeztek. A borongós, hűvös délelőtt ellenére a bátrabbak a 10 ezer lépéses Garam parti túrát és a hulladékgyűjtő telep meglátogatását sem adták fel. A másodikosok a Jókai és Buzási család jóvoltából a méhek és a méhészek életével ismerkedtek a mikolai méhésztelepen.

    Minden apró erőfeszítés számít. Boldog Föld napját kívánunk!

  • Kiértékelték a Pitagorasz matematikaverseny járási fordulóját

    2024.04.21.

    Ebben a tanévben a Pitagorasz matematikaverseny járási fordulóján résztvevő 8 versenyzőnk közül csak egy tanulónak (Valach Tamás, IV.A) sikerült a 15 feladatból 10-nél többet helyesen megoldani, és a sikeres megoldók kategóriájába kerülni.

    Eredmények:

    Járási forduló: 2024. április 9., Léva (P3, P4, P5) 

    P3 (58 versenyzőből 27 sikeres megoldó)

    Dimitrov Laura (III.A) 52-53. helyezés

    Somogyi Dóra (III.A) 52-52. helyezés

    Medo Noel Zoárd (III.A) 58. helyezés

    P4 (43 versenyzőből 13 sikeres megoldó)

    Valach Tamás (IV.A) 11. helyezés - sikeres megoldó

    Potocki Regina (IV.B) 14. helyezés

    P5 (17 versenyzőből 11 sikeres megoldó)

    Demeter Erika Lujza (IV.) - 15. helyezés  

     

    2024. április 10., Léva (P6, P7, P8) 

    P7 (14 versenyzőből 5 sikeres megoldó)

    Mangult Dávid (VII.A) 9. helyezés

    P8 (24 versenyzőből 13 sikeres megoldó)

    Raj Kristián (VIII.) 15. helyezés

    Tamásnak gratulálunk! Köszönet azoknak a tanulóknak is, akik bár nem lettek sikeres megoldók, de részt vettek a versenyben!

  • 1. helyezés a Matematika Olimpia járási fordulóján

    2024.04.18.

    2024. április 3-án zajlott a Matematika Olimpia Z6, Z7 és Z8 kategóriájának járási fordulója, ahol a legtehetségesebb tanulók mérhették össze tudásukat. Tanulóink az idei évben kimagasló eredményeket értek el.

    A hetedikesek versenyében Mangult Dávid az 1.helyen, Szelle Márk 12.helyen végzett, így mindketten sikeres megoldók lettek. Nyustyin Dominik 14. és Reisch Lajos 18. helyezése   is dicséretre méltó, főleg annak tükrében, hogy a 29 versenyzőből csupán 13 lett eredményes megoldó.

    A nyolcadikosok kategóriájában 30-an versenyeztek. Raj Krisztián egy ponttal maradt le a sikeres megoldók pontszámától, de így is a figyelemreméltó 11. helyen végzett.
    Az elért eredményekhez szívből gratulálunk!

  • Világűr gyerekszemmel - képzőművészeti verseny

    2024.04.17.

    A Világűr gyerekszemmel rajzverseny járási fordulóján iskolánk IV.B. osztályos tanulója, Farkas Alexa Marianna II. kategóriában a 3. helyen, Nyustyin Dóra III. kategóriában a 6. helyen végzett. Farkas Alexa Marianna meghívást kapott a lévai Barsi Csillagvizsgálóban megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadásra. Alkotása továbbjutott az országos megmérettetésre is. Mindkét versenyzőnek gratulálunk, Mariankának az országos fordulón sok sikert kívánunk!

  • Bérletes előadáson a Komáromi Jókai Színházban

    2024.04.16.

    2024. április 16-án 82 felső tagozatos tanulóval látogattunk el a Komáromi Jókai Színházba, ahol a Szarka Gyula által rendezett Petőfi dícsérete című zenés előadást tekintettük meg. Olyan közismert Petőfi-verseket hallgathattunk meg, mint a Pató Pál úr, a Reszket a bokor, mert…, a Falu végén kurta kocsma, a Megy a juhász szamáron, A szabadsághoz, a Szerelem és bor vagy a Csokonai Vitéz Mihály.

    „Petőfi szabadságvágya, humora, dinamizmusa követendő példa lehet a mai fiatal korosztály számára. Meggyőződésem, hogy a zene segítségével közelebb hozhatjuk annak lehetőségét, hogy a ma embere újra felfedezze magának Petőfi zsenialitását” – vallja Szarka Gyula.

     

  • Az I. iskolai asztalitenisz-bajnokság

    2024.04.12.

    A 2023/24-es tanév kezdetén egy asztalitenisz termet alakítottunk ki iskolánkban. A tanulók a tanítási órák közötti szünetekben vehetik igénybe, sporttal tehetik változatosabbá iskolai mindennapjaikat. A töretlen érdeklődésre való tekintettel aztán úgy gondoltuk, hogy szervezünk egy iskolai asztalitenisz-bajnokságot, amiből a következő években akár tradíció is válhat. A verseny beváltotta a hozzá fűzött elképzeléseket, jelen volt a pozitív versenyszellem és természetesen a jó hangulat is. Folytatás jövőre!

    Eredmények:

    Fiúk:

    1. h. – Nyustyin Dominik (VII.A)

    2. h. – Szelle Márk (VII.B)

    3. h. – Mangult Dávid (VII.A)

    Lányok:

    1. h. – Nyustyin Dóra (VII.A)

    2. h. – Kóša Andrea Annamária Valentína (IX.A)

    3. h. – Nagy Andrea (IX.A)

  • Nagyasszonyok Borsiban – rajz- és versíró pályázat

    2024.04.15.

    A Borsi Rákóczi Kastélyközpont II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 348. évfordulója alkalmából rajz- és versíró pályázatot hirdetett meg alapiskolás tanulók számára.  A „Nagyasszonyok Borsiban” rajz- és versíró pályázat célja az volt, hogy a gyermekek jobban megismerkedjenek a Nagyasszonyok életével, a történelmi kor női eszményképével, a nők szerepével, a család funkciójával, s a rajzok elkészítése során fel is dolgozzák ezeket az ismereteket, illetve a versek során elgondolkodjanak ezek felett.

    A rajzpályázatba iskolánk 5 tanulója kapcsolódott be. Barecz Adrienn (V.) és Hanusič Sophia (VIII.) alkotásukkal kiérdemelték a zsűri elismerését. Gratulálunk!

  • A magyar költészet napja – zselízi alapiskolások a nagy elődök nyomában

    A magyar költészet napja – zselízi alapiskolások a nagy elődök nyomában
    2024.04.11.

    ma7, 2024. április 12., Kaszmán Zoltán

    2024. április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából nyolcadik és kilencedik évfolyamos zselízi tanulók látogattak el Budapestre. Utuk során érintették a Fiumei Úti Sírkertet és a Petőfi Irodalmi Múzeumot is.Az irodalom iránt érdeklődő tanulók a jeles nap délelőttjét a korábban Kerepesi úti temetőnek vagy Kerepesi temetőnek is nevezett Fiumei úti sírkertben töltötték. Az 1849 áprilisában megnyílt, arborétumnak is beillő temetőben nyugszik a magyar történelem és kultúra jó néhány kiemelkedő alakja. A híres szobrászok alkotta síremlékek jelentős része fontos művészeti emlék. A diákok elsősorban azoknak az íróknak és költőknek a végső nyughelyét keresték fel, akiknek életrajzával és munkásságával az elmúlt hónapokban behatóbban is megismerkedtek; mécsest gyújtottak mások mellett Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Babits Mihály, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Arany János, Vörösmarty Mihály és természetesen József Attila sírjánál is, miközben számos, a tanórák során eddig nem hallott érdekességet tudhattak meg a nevezett szerzőkről.

    A cikk teljes szövege itt olvasható

  • Egy jó hangulatú barátságos mérkőzés

    2024.04.11.

    Április 11-én rendhagyó testnevelésóra keretén belül láttuk vendégül az Érsekkétyi Egyházi Alapiskola focicsapatát. Duchoň Gábor tanító bácsinak ezúton is köszönjük a kezdeményezést!

  • Beiratkozás 2. nap

    2024.04.12.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Beiratkozás 2. nap.

  • Beiratkozás 1. nap

    2024.04.11.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Beiratkozás 1. nap.

  • Költészet napjára ismét versbe öltöztettük az iskolát

    2024.04.11.

    Több osztály tanulói költészet napjára készülődve színes papírra írták kedvenc verseikből vett idézeteiket vagy akár saját versüket, hogy április 11-én, József Attila születésének évfordulóján, zsinegre fűzhessük és körbekeríthessük a versfüzérrel az iskolát.  A csodás verseket, a szép magyar költeményeket egész hétvégén olvasgathatják a járókelők.

  • Iskolánk is kapott a Petőfi körtefája oltványaiból

    2024.04.11.

    Petőfi körtefáját sokan a magyar irodalom egyik legkülönlegesebb gyümölcsfájaként emlegetik. De, hogy miért is lett ilyen híres ez a körtefa? A legenda szerint Petőfi Sándor 1849. július 30-án a Székelykeresztúri Gyárfás-kúria terebélyes körtefája alatt töltötte utolsó estéjét. Másnap elindult a segesvári csatába, ahonnan többé nem tért vissza. A körtefa – ami állítólag utoljára látta verset írni a költőt – kipusztult, de helyiek begyűjtötték és továbboltották a körtefa utódainak termőmagját. Ebből az oltványból került Csonka Ákos jóvoltából most a zselízi alapiskola orgonakertjébe is egy.

    A faültetés előtt Kányádi Sándor: Haldoklik az öreg tanú című versét Laszab Veronika szavalta el.  Bíró Bernadett Petőfi Sándor ösztöndíjas röviden ismertette a történelmi eseményeket.

    A kultúra szép szimbóluma a fa, a kis oltványok, amelyeket, ha megfelelően gondozunk, szárba szökkennek, megnőnek, virágba borulnak és gyümölcsöt adnak.

  • Tájékoztató a Szülőföldön Magyarul Program online felületéhez

    Tájékoztató a Szülőföldön Magyarul Program online felületéhez
    2024.04.08.

    Készítette: Bíró Bernadett, Petőfi Sándor Ösztöndíjas

  • BEIRATKOZÁSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ

    2024.04.07.

    Általános információk

    Az 1. évfolyamosok beíratása a 2024/2025-ös tanévre

    1)    A beíratásra 2024. április 11-én és 12-én 8:00 és 17:00 között kerül sor az iskolánk épületében.

    2)    A 2024. augusztus 31-ig 6. életévüket betöltő gyermekek és olyan gyermekek, akikre szüleik a 2023/2024-es tanévre halasztást kértek a beiratkozás kötelező.

    3)    A gyermek tervezett halasztott iskolakezdése esetén is részt kell venni a beíratáson. A halasztás tényéről beíratáskor értesíteni kell az igazgatóságot. Az iskolakezdés halasztását az óvoda igazgatóságával kell intézni.

    4)    A jelenléti beíratáson a gyermek mindkét törvényes képviselőjének szükséges részt venni. 

     A beíratás elektronikus formája 2024. április elsejétől kitölthető az alábbi linken:

       https://alapiskolazseliz.edupage.org/register/

    Az online jelentkező lap felhasználásának lehetőségei:

    • A szülő, törvényes képviselő az elektronikusan kitöltött jelentkező lapot kinyomtatva, mindkét szülővel törvényes képviselővel aláírva hozza a jelenléti beíratásra.
    • A szülő, törvényes képviselő az elektronikusan kitöltött jelentkező lapot kinyomtatva, 1 szülővel, törvényes képviselővel aláírva hozza a jelenléti beíratásra. Ebben az esetben a megjelent szülő aláír egy becsületbeli nyilatkozatot, hogy a nem megjelent szülő is egyetért a beíratással. A nyilatkozat letölthető az alábbi linke Príloha_č_1_Čestné_vyhlásenie_zákonného_zástupcu_Szülői_becsületbeli_nyilatkozat.pdf és megtalálható az iskola honlapján a letölthető nyomtatványok között. (1. számú melléklet, Príloha č. 1 Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu  - a nyilatkozatot nem kell hitelesíteni)
    • A szülő, törvényes képviselő az elektronikusan kitöltött jelentkező lapot kinyomtatva, 1 szülővel, törvényes képviselővel aláírva hozza a jelenléti beíratásra, melyhez csatolja mindkét szülő által aláírt írásbeli nyilatkozatot  Príloha_č.2_Písomné_vyhlásenie_Írásbeli_nyilatkozat.pdf mellyel a távol maradó törvényes képviselő felhatalmazza a jelen lévő törvényes képviselőt, hogy az ő nevében is eljárjon (nem szükséges hitelesíteni). Az írásbeli nyilatkozat megtalálható az iskola honlapján a letölthető nyomtatványok között. (2. számú melléklet, Príloha č.2 Písomné vyhlásenie)
    • Ha nincs lehetőség nyomtásra, az iskolában a jelenléti beiratkozáskor nyomtatjuk ki az elektronikusan kitöltött jelentkezési lapot. Ebben az esetben a megjelent szülők aláírják a jelentkezési lapot. Ha csak az egyik szülő tud részt venni a jelenléti beiratkozáson, a megjelent szülő aláírja a becsületbeli nyilatkozatot (1. számú mellékletet, Príloha č.1 Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu), hogy a nem megjelent szülő is egyetért a beíratással. A nyilatkozat az iskola honlapján a letölthető nyomtatványok között található (a nyilatkozatot nem kell hitelesíteni).
    • Az elektronikus jelentkezést az iskola regisztrálja, visszaigazoló e-mailt küld a törvényes képviselőknek a jelentkezési lap beérkezéséről (a megadott e-mail címre).Ezután van lehetőség időpontot bejelölni a beiratkozásra, a jelentkezési lap kódjának megadásával.

    5) A külföldön tartózkodó szülő a törvény értelmében köteles az iskolaköteles gyermekét Szlovákia valamelyik alapiskolájába beíratni (amennyiben Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkezik a gyermek). A kettős állampolgársággal rendelkező gyermek számára a szülőnek nem szükséges szlovákiai törzsiskolát választania, amennyiben külföldön, az ottani szabályok szerint iskoláztatta gyermekét. A külföldön tartózkodó gyermeket a szülő elektronikusan is beírathatja. Ebben az esetben az elektronikusan kitöltött jelentkezési laphoz szükséges csatolni a érvényt Žiadosť_o_plnenie_povinnej_školskej_dochádzky_mimo_územia_Slovenskej_republiky.pdf és az adatok valódiságáról szóló nyilatkozatot Príloha_č.3_Vyhlásenie_Nyilatkozat.pdf

    A várakozásból adódó csoportosulások elkerülése érdekében kérjük önöket, hogy az elektronikus jelentkezőlap kitöltésekor válasszanak a jelenléti beiratkozásra időpontot. Kérjük a kiválasztott időpontra történő pontos érkezést.

    6) A jelenléti beíratásra kérjük hozzák magukkal:

    • a kinyomtatott elektronikus jelentkező lapot (mindkét szülő aláírásával, vagy 1 szülő aláírása + nyilatkozat, hogy a nem megjelent szülő is egyetért a beíratással),
    •  a személyi igazolványukat,
    • a gyermekük születési anyakönyvi kivonatát (annak fénymásolatát),
    •  a gyermekük egészségügyi kártyáját,
    • indokolt esetben a bírósági végzés fénymásolatát (a gyermek elhelyezéséről, ha csak az egyik törvényes képviselő járhat el a gyermek ügyében),
    • indokolt esetben (pl. sajátos nevelési igényű gyermeknél) a pszichológiai szakvéleményt és a gyermekorvosi ajánlást

    6) Leendő elsőseink ebben a tanévben is számíthatnak a Rákóczi Szövetség által biztosított iskolatáskára és pénzügyi támogatásra.  Az erre vonatkozó pályázati igénylőlap itt letölthető:  PÁLYÁZATI-IGÉNYLŐLAP-MIP-2024.pdf

    7) A gyermek első évfolyamba való felvételéről vagy elutasításáról szóló határozatot az igazgató 2024. VI. 15-ig adja ki. A törvény értelmében a határozat mindkét szülő, törvényes képviselő elektronikus postaládájába kézbesítendő (www.slovensko.sk) Ha nincs aktiválva az elektronikus postaláda, a határozatot ajánlott postai levél formájában kapja meg mindkét szülő, törv. képviselő. Amennyiben megegyeztek, hogy csak az egyik szülő, törv. képviselő címére küldjük a határozatot, kérjük töltsék ki az alábbi írásbeli nyilatkozatot: Príloha_č.2_Písomné_vyhlásenie_Írásbeli_nyilatkozat.pdf Az írásbeli nyilatkozat megtalálható az iskola honlapján a letölthető nyomtatványok között. (2. számú melléklet, Príloha č.2 Písomné vyhlásenie)

     

    Amennyiben segítségre lenne szükségük, vagy bármilyen kérdésük van, 

    munkanapokon 12:00 -15:30 óra között 

    az alábbi elérhetőségeken állunk szíves rendelkezésükre:

    e-mail: zsvjm.zeliezovce@gmail.com

    mobil: +421 903 532 850

                +421 903 715 308

    Köszönjük a bizalmukat!

                                                                            Tisztelettel,   Ing. Máté Anikó, iskolaigazgató

  • Tanulmányi kiránduláson az V. és a VI. osztály

    2024.04.07.

    2024.4.5-én az V. és a VI. osztály tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt Mosonmagyaróváron a FUTURA Élményközpontban és Győrben a Xantus János Állatkertben.

    A FUTURA játszóház Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza. A földszinten és három emeleten mutatja be a víz, föld, tűz, levegő érdekességeit. A tudományos bemutatókon, kísérleteken kívül rengeteg lehetőség nyílt a játékra is.

    Az állatkertben testközelből figyelhettük meg a pingvinek sétáját, úszását. Megsimogattuk a szelídebb állatokat.

    Érdekes, szórakoztató kirándulás volt.

  • Lúdas Matyi a IV.B előadásában

    2024.04.07.

    Beíratás előtti családi délelőttünkön a IV.B osztályosok meseelőadással lepték meg a leendő elsősöket. A Lúdas Matyit jelenítették meg, mely nagy sikert aratott. A mesét betanította Mgr. Mokos Éva.

oldal:

Újdonságok

Kapcsolat

  • Základná škola s vyučovacím jazykom maďarským - Alapiskola, Komenského 1, Želiezovce - Zselíz
    Komenského 1
  • Riaditeľstvo - Igazgatóság:+421 x 367711212, 0903 532 850
    Sekretariát - Titkárság: +421 x 367711124
    Jedáleň - Étterem: 0902 160 260

Fényképalbum