Menü:

  • Rendhagyó zeneóra

    2024.05.17.

    A 7. osztályos ének-zene órák tananyaga Franz Schubert zeneszerző. A tankönyvben fényképet is találunk a zselízi Baglyosházról, ahol Schubert 200 évvel ezelőtt volt elszállásolva. Ennek apropóján a hetedikesek rendhagyó zeneórán vettek részt a helyi Esterházy kastélyban és a Baglyosházban. Betekintést nyerhettek a kastély egyik - még nem felújított - termébe, ahol Franz Schubert 1818-ban volt elszállásolva. Polka Pál úr jóvoltából sok érdekességgel bővült a tanulók tudása. Hálásan köszönjük az élményt és a lehetőséget!

                                                                                                                                                          Sajka Mária

  • Osztálykirándulás a Malonyai Arborétumban

    2024. május 16-án a zselízi Alapiskola III. osztályosai ellátogattak a Malonyai Arborétumba, amit Közép-Európa legnagyobb botanikus kertjeként tartanak számon.

    Ambrózy-Migazzi István volt az, aki 1892-ben malonyai uradalom melletti tölgyes-gyertyános erdő szélén építtetett neoklasszicista stílusú kastélyban telepedett le és hozta létre a mai Aranyosmaróti járásban található különleges arborétumot.

    A kastélyt körülölelő, mintegy 40 hektáron elterülő erdőben kezdetben közel másfél ezer külhoni fafajtát telepített, az idő előrehaladtával ezen a vidéken addig ismeretlennek számító fafajták is megtalálhatóak lettek.

    A malonyai arborétum 4,5 kilométernyi fő sétaútvonalán végighaladva csaknem az egész világ fás növényei megtekinthetők.

    Ennek a felfedezésére szánták el magukat a harmadikos gyerekek, akik érdeklődve szemlélték a szebbnél-szebb növényeket és fürkészték az itt élő allatokat is. Madárcsicsergést hallhattak, nagy fűben megbúvó őzikét láthattak. Azt gondolnánk, hogy a napi hét km séta után a Zselízre vezető utat faradtan és csendben, de nem így volt: ezek a gyerekek vidáman és hatalmas élmények mesélése közepette érkeztünk meg. Három órán keresztül tartó séta alatt rengeteg újdonsággal találkoztak és végül a kedvenc növényük megvásárlása pedig mindig emlékeztetni fogja őket a mai napra.

  • A Kenguru Matematikaverseny eredményei

    A Kenguru Matematikaverseny eredményei

    A Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen az egyik legnépszerűbb matematikaverseny tanulóink körében. Bárki részt vehet a megmérettetésen, aki szeret gondolkodni, mert a könnyebb és nehezebb feladatok együtt mindenki számára sikerélményt biztosítanak. Ebben a tanévben 2024. március 21-én iskolánk 73 tanulója versenyzett.

    Az évfolyamok legsikeresebb megoldói:

    2. évfolyam

    Tóth Hanna 38. hely (163 versenyző közül)

    3. évfolyam

    Somogyi Dóra 12. hely (156 versenyző közül)

    Szalma Lilla 33. hely (156 versenyző közül)

    4. évfolyam

    Potocki Regina - 20. hely (185 versenyző közül)

    Gasparik Márk – 25. hely (185 versenyző közül)

    Valach Tamás - 36. hely (185 versenyző közül)

    5. évfolyam

    Demeter Erika Lujza - 38. hely (120 versenyző közül)

    7. évfolyam

    Mangult Dávid - 18. hely (132 versenyző közül)

    Meliska Dominika - 39. hely (132 versenyző közül)

    8. évfolyam

    Rak Kristián - 8. hely (125 versenyző közül)

    A versenyeredmények további részleteit a Versenyek (Súťaže) menüpont alatt olvashatják.

    Minden versenyzőnek és felkészítő pedagógusnak gratulálunk!

  • Spiritusz – beszélgetés Szabó Viktorral

    2024.05.15.

    2024. május 15-én a Spiritusz – beszélgetések a zselízi alapiskolásokkal nevű rendezvénysorozat keretei között Szabó Viktor színművész látogatott el hozzánk. A Magyar Házban 62 felső tagozatos tanulónknak mesélt sok más mellett diákéveiről, színészképzésről, a Komáromi Jókai Színházról, az Alvó számla című filmjéről, a művészek megbecsültségéről, lámpalázról és szövegtanulásról.

  • Tompa Mihály Országos Verseny- országos elődöntő

    Tompa Mihály Országos Verseny- országos elődöntő
    2024.05.15.

    2024. május 7-én került megrendezésre Komáromban a Tompa Mihály Országos Verseny elődöntője, ahol

    iskolánkat 3 tanuló képviselte.

    Mindhárman ezüstsávos minősítést szereztek:

    Dimitrov Laura III.A, I.kategória – vers

    Balesz Dorka IV.B, II.kategória – vers

    Goga Veronika VIII., III.kategória – próza

    Minden résztvevőnek és felkészítőnek gratulálunk, kívánjuk, hogy lelkes kitartásukat jövőre is őrizzék meg!

  • XIV. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny

    XIV. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny
    2024.05.14.

    2024. május 3-án rendezték meg Ipolyszakálloson a XIV. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny elődöntőjét.
    Iskolánkat a II. kategóriában Gasparik Márk (IV.B) képviselte, aki megmutatva tehetségét kiemelt arany sávos besorolást kapott, így június elején Gombaszögön az országos döntőn képviseli iskolánkat.
                                                                                                                                                    Gratulálunk!

  • A természet gyerekszemmel – képzőművészeti pályázat

    2024.05.13.

    2024. május 10-én megkezdődtek a Lévai Erdészeti- és Vadásznapok a téli sportcsarnokban, A hagyományos trófeákat és szemléltető állatokat bemutató kiállítás mellett solymászbemutató, kutyakiképzés, edukációs-didaktikus játszósarok és tematikus vásár is várta az érdeklődőket.

    A rendezvényhez kapcsolódó „A természet gyerekszemmel” képzőművészeti pályázat eredményeit a megnyitó ünnepség keretén belül hirdették ki. Nagy örömünkre iskolánk tanulója is a díjazottak között volt.

    Farkas Alexa Marianna (IV.B) a 3. és 4. évfolyam tanulóinak kategóriájában a szlovák állami erdészet (LESY SR) különdíját nyerte el.

    Gratulálunk!

  • "MODRÝ GOMBÍK 2024 - KÉK GOMB 2024"

    "MODRÝ GOMBÍK 2024 - KÉK GOMB 2024"
    2024.05.13.

    Az UNICEF Szlovákia szervezet azért dolgozik, hogy a világ legnehezebb sorsú gyermekeinek életét jobbá tegye. Adománygyűjtő kampányaik révén lehetőséget teremtenek mindenkinek, hogy hozzájáruljon a gyerekek életének javításához. Iskolánk is bekapcsolódott az UNICEF által szervezett KÉK GOMB 2024 (MODRÝ GOMBÍK 2024) elnevezésű nyilvános gyűjtésbe.

    2024. május 17-én 8:30-tól 12:00-ig iskolánk önkéntes felső tagozatos tanulói gyűjtik az adományokat az iskola területén. A bevétel azon gyermekeknek szenteljük, akik olyan országokban élnek, ahol háborúk dúlnak, vagy természeti katasztrófák pusztítják lakhelyüket. Több millió gyermek van a világon, akik minden este éhesen fekszenek le. Az adománygyűjtéshez való hozzájárulás segíti az éhező gyermekeket.

    Az adománygyűjtés támogatható MODRÝ GOMBÍK formában küldött SMS-sel a 844-es számra (1 SMS = 3 €) vagy a www.modrygombik.sk webhelyen keresztül.

    Iskolánk azért is kapcsolódik be az ilyen rendezvényekbe, hogy tanulóinkat közösségi felelősségvállalásra, a szegények segítésére, és a rászorultakkal való szolidaritásra neveljük. A támogatási programról közelebbi információkat a UNICEF Slovensko oldalon lehet olvasni.

  • IGAZGATÓI SZABAD

    IGAZGATÓI SZABAD
    2024.05.02.

    Tisztelt Szülők!

    Az iskola igazgatósága a 245/2008-as iskolatörvény értelmében igazgatói szabadot rendel el az iskola tanulói számára 2024. május 9 - én (csütörtök) és 2024. május 10 - én (péntek) szervezési okok miatt. A tanítás 2024. május 13 - án (hétfő) folytatódik.

    Tisztelettel: Máté Anikó, iskolaigazgató

  • DIGITÁLIS AJÁNDÉK ANYÁK NAPJÁRA A IV. OSZTÁLYTÓL

    2024.05.06.

    Az anyák napi üdvözlő videó informatika órákon Szelle Emőke tanító néni segítségével készült.

  • Szép eredmények a Katedra Matematikaverseny országos döntőjén

    2024.05.06.

    A Katedra Polgári Társulás május 3-án tartotta a XXIX. Katedra Matematikaverseny döntőjét a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolában. A 2023/2024-es tanévben a verseny levelező részében 40 iskola 199 tanulója oldotta a feladatokat. Az országos elődöntő után 32 iskola 110 tanulója jutott be az országos döntőbe, ebből 6 tanuló a zselízi Alapiskolából. 

    Példásan megállták a helyüket, szép eredmények születtek:

    Mangult Dávid VII.A – I. díj, 2. helyezés, Felkészítő: Demeter Ildikó

    Raj Kristián VIII. – III. díj, 6.helyezés, Felkészítő: Demeter Ildikó

    Demeter Erika Lujza V. - sikeres megoldó, Felkészítő: Tar Myrtil

    Reisch Lajos VII. A – sikeres megoldó Felkészítő: Demeter Ildikó

    Kapusta Barnabás IX.A   – sikeres megoldó Felkészítő: Szelle Emőke

    Az országos megmérettetésen Szelle Márk (VII.B) betegség miatt nem tudott részt venni.

    Gratulálunk az elért eredményekhez, és további sok sikert kívánunk!

  • Értesítés!

    2024.05.02.

    Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a gyermeke részére a jelentkezést a kötelezően választható tantárgyakra – etika, katolikus hittan, református hittan – a 2024/2025-ös tanévre az Edupage-n keresztül május 1-től május 31-ig tehetik meg.

    Lépések:

    1.  Prihlasovanie, ankety (Regisztráció, szavazások)
    2.  Prihlasovacie akcie na vyplnenie
    3.  Prihlasovanie na povinne voliteľný predmet etika, náboženská výchova na šk. rok 2024/2025 - Jelentkezés   kötelezően választható tantárgyra - etika, hittan - a 2024/2025-ös tanévre
    4.  Potvrdiť (Mentés)

    A jelentkezni csak szülői kontóval lehet. Kérjük Önöket, hogy a jelentkezést legkésőbb 2024. május 31-ig tegyék meg. Átjelentkezés május 31. után és év közben nem lehetséges.

  • Színházlátogatás Budapesten

    2024.05.05.

    Nagyszerűen szórakoztak a IV. B osztályosok május 5-én a budapesti Madách Szinházba.n A Lúdas Matyi történetét nézték meg egy újszerű megközelítésben. A csupa humorral, fordulattal, kitűnő zenével megtűzdelt darab nagy mulatságra szolgált kicsiknek, nagyoknak.

  • Ma köszöntöttük az édesanyákat!

    2024.04.30.

    Május első vasárnapja ANYÁK NAPJA. Erre a kedves ünnepre minden évben lázasan készülődünk. Hetek óta szebbnél-szebb ajándékokat készítettünk. Ma délután szép ruhába öltözve, énekelve, verselve köszöntöttük édesanyáinkat, nagymamáinkat, dédmamáinkat, megköszönve nekik mindazt a szeretetet és gondoskodást, mellyel születésünk óta elhalmoznak bennünket.

  • RÖVIDÍTETT TANÍTÁS!

    2024.04.19.

    A zselízi Alapiskola igazgatósága értesíti a Tisztelt Szülőket, hogy 2024. április 29-én, (hétfő) szakmai továbbképzésen vesznek részt az iskola pedagógusai.

    Ezen a napon a tanítás az alsó és felső tagozaton 11:45-ig tart.

    Az iskolai klub változás nélkül működik.

    Az I. és II. évfolyamban a katolikus hittan meg lesz tartva.

    A felső tagozaton a délutáni órák elmaradnak.

    Megértésüket köszönjük.

                                                                                                                 Az iskola vezetősége

  • Regionális asztalitenisz-verseny Oroszkán

    2024.04.24.

    Négy alapiskola 3 fős csapata vett részt április 24-én a regionális asztalitenisz-versenyen. A megmérettetésnek helyszínt biztosító oroszkai alapiskola tornatermébe a csatai, a zselízi magyar tanítási nyelvű és a zselízi szlovák tanítási nyelvű alapiskolából érkeztek versenyzők, kikhez a rendező intézmény játékosai is csatlakoztak.  Iskolánk 3 fős csapatát Mangult Dávid (VII.A), Nyustyin Dominik (VII.A) és Szelle Márk (VII.B) alkották. A szoros és izgalmas mérkőzéseken a fiúk lelkesen küzdöttek és csapatversenyben a figyelemreméltó 2. helyen végeztek.

    Eredmények:

            1. helyezés: Baross Gábor Alapiskola Csata

            2. helyezés: Alapiskola Zselíz

            3. helyezés: ZŠ Pohronský Ruskov

            4. helyezés: ZŠ Želiezovce

    Gratulálunk!

  • Történelmi séta Léván

    2024.04.23.

    2024. április 23-án 20 felső tagozatos tanuló tanulmányi kiránduláson vett részt, amely során Juhász Gábor helytörténész kalauzolása mellett megismerkedtek Léva város történelmével. Sok érdekes információt tudhattunk meg többek között az Oroszlán Szállóról, a városháza épületéről, a zsilipes bújtató csatornáról, a Dobó-kastélyról és természetesen a várról. A városnéző séta után a Barsi Múzeum kiállítótereit, az ott felhalmozott gazdag tárlatanyagot tekintettük meg.

  • Föld napja

    2024.04.22.

    Április 22-én rendhagyó osztályfőnöki órák keretén belül Föld napi tevékenységekkel emlékeztünk meg a Föld napjáról A 3. és 4. osztályosok virágokat, bokrokat ültettek, magaságyást alakítottak ki, udvart rendeztek. A borongós, hűvös délelőtt ellenére a bátrabbak a 10 ezer lépéses Garam parti túrát és a hulladékgyűjtő telep meglátogatását sem adták fel. A másodikosok a Jókai és Buzási család jóvoltából a méhek és a méhészek életével ismerkedtek a mikolai méhésztelepen.

    Minden apró erőfeszítés számít. Boldog Föld napját kívánunk!

  • Kiértékelték a Pitagorasz matematikaverseny járási fordulóját

    2024.04.21.

    Ebben a tanévben a Pitagorasz matematikaverseny járási fordulóján résztvevő 8 versenyzőnk közül csak egy tanulónak (Valach Tamás, IV.A) sikerült a 15 feladatból 10-nél többet helyesen megoldani, és a sikeres megoldók kategóriájába kerülni.

    Eredmények:

    Járási forduló: 2024. április 9., Léva (P3, P4, P5) 

    P3 (58 versenyzőből 27 sikeres megoldó)

    Dimitrov Laura (III.A) 52-53. helyezés

    Somogyi Dóra (III.A) 52-52. helyezés

    Medo Noel Zoárd (III.A) 58. helyezés

    P4 (43 versenyzőből 13 sikeres megoldó)

    Valach Tamás (IV.A) 11. helyezés - sikeres megoldó

    Potocki Regina (IV.B) 14. helyezés

    P5 (17 versenyzőből 11 sikeres megoldó)

    Demeter Erika Lujza (IV.) - 15. helyezés  

     

    2024. április 10., Léva (P6, P7, P8) 

    P7 (14 versenyzőből 5 sikeres megoldó)

    Mangult Dávid (VII.A) 9. helyezés

    P8 (24 versenyzőből 13 sikeres megoldó)

    Raj Kristián (VIII.) 15. helyezés

    Tamásnak gratulálunk! Köszönet azoknak a tanulóknak is, akik bár nem lettek sikeres megoldók, de részt vettek a versenyben!

  • 1. helyezés a Matematika Olimpia járási fordulóján

    2024.04.18.

    2024. április 3-án zajlott a Matematika Olimpia Z6, Z7 és Z8 kategóriájának járási fordulója, ahol a legtehetségesebb tanulók mérhették össze tudásukat. Tanulóink az idei évben kimagasló eredményeket értek el.

    A hetedikesek versenyében Mangult Dávid az 1.helyen, Szelle Márk 12.helyen végzett, így mindketten sikeres megoldók lettek. Nyustyin Dominik 14. és Reisch Lajos 18. helyezése   is dicséretre méltó, főleg annak tükrében, hogy a 29 versenyzőből csupán 13 lett eredményes megoldó.

    A nyolcadikosok kategóriájában 30-an versenyeztek. Raj Krisztián egy ponttal maradt le a sikeres megoldók pontszámától, de így is a figyelemreméltó 11. helyen végzett.
    Az elért eredményekhez szívből gratulálunk!

oldal:

Újdonságok

Kapcsolat

  • Základná škola s vyučovacím jazykom maďarským - Alapiskola, Komenského 1, Želiezovce - Zselíz
    Komenského 1
  • Riaditeľstvo - Igazgatóság:+421 x 367711212, 0903 532 850
    Sekretariát - Titkárság: +421 x 367711124
    Jedáleň - Étterem: 0902 160 260

Fényképalbum